- I tiden inn mot Kulturnatta 11. november vil vi publisere intervjuer med de seks vinnerne av Larvik kommunes hederspriser for 2023. Her er vinneren av byggeskikkprisen - Hege Sletsjøe og arkitekt Eilert Sverdrup Gabrielsen.
– Vi satt der ute på trappa, jeg og pappa, og klappet hverandre på skulda. Vi syntes vi hadde vært innmari flinke, sier Hege Sletsjøe.
11.november går hun på scenen i Sliperiet for å motta Larvik kommunes byggeskikkpris for 2023, sammen med arkitekt Eilert Sverdrup Gabrielsen.
«Prosjektet anses som svært gjennomtenkt og opparbeidelsen har resultert i et veldig gjennomført hus som er bygget på naturens premisser.», heter det i juryens begrunnelse.
Måtte rive kjær garasje
Men Hege Sletsjøe vil også trekke fram farens betydning for det endelige resultatet. Hun kaller ham bare «prosjektlederen», selv om han tidvis var ganske syk underveis.
Et drøyt år etter at huset i Gamle Stavernsveien sto klart døde Aage Sletsjøe, 83 år gammel.
«En av Larvik og Vestfolds mest markante idrettspersonligheter og forkjempere for friluftsliv har gått bort», sto det i Østlands-Posten.
– Jeg er glad for at han fikk oppleve at huset sto ferdig. Han var veldig syk, men han ville være med på dette. Vi hadde snakket om det i så mange år, og sett på diverse steder der vi kunne bygge huset, men det var vanskelig å finne det riktige.
– Så jeg spurte pappa: «kan du tenke deg å rive garasjen? Du er ikke der noe særlig nå lenger». Han gikk med på det, kanskje litt motvillig, ha-ha. Men han skjønte at det måtte til. Og da gikk ting raskt, sier Hege.
Fulgte med fra nabohuset
Nå er hun tilbake der hun vokste opp som barn, forskjellen er bare at garasjen der pappa Aage hadde kontoret sitt nå altså er blitt til et prisvinnende hjem på rundt 115 kvadratmeter. Der bor hun sammen med sin spanske samboer David.
Juryen for byggeskikkprisen vektlegger altså at huset er bygget på «naturens premisser», og det var viktig for både Hege og faren.
– Jeg kunne aldri tenke meg å ødelegge noe på den tomta her. Den er så flott, og vi er så heldige som har den. Det var veldig viktig at trærne, og tomtens karakter, ikke ble forringet, sier hun.
– Hva sa faren din da alt sto klart?
– Han var kjempefornøyd, og fulgte hele byggeprosessen. Han satt i vinduet sitt i nabohuset og passet på. Det var også pappa som sørget for minirenseanlegget. Han dro ned til Sørlandet, hentet tanken og sørget for at både den og alle tillatelser kom på plass, sier hun, og sikter til at huset ikke er tilknyttet kloakksystemet - i likhet med de fire andre husene i området.
På lag med naturen
Huset er derimot i aller høyeste grad tilknyttet naturen og omgivelsene rundt - i den grad at selv fuglene sliter med å se forskjell på hus og trær.
– Ganske ofte er lyset sånn at skogen speiler seg i rutene, og da kan det bli helt kaos her når de unge fuglene begynner å fly. Vi må få opp noen «screens» foran vinduene neste sommer, så de ser forskjell. For denne sommeren ble det en del dunk i ruta. Vi fikk heldigvis reddet noen av fuglene, sier Sletsjøe.
Trærne skraper nesten på de store vinduene enkelte steder, samtidig som man har utsikt ut mot Larviksfjorden.
– Hva var viktig for dere med dette huset?
– Vi ville ikke ha et stort hus, men et lite. For jeg synes ikke vi trenger noe mer. Jeg tenker også på kostnader til oppvarming og slike ting. Men vi ville jo ha noe som var litt kult, og mye vinduer. Det store hjørnevinduet er det Eilert som står for, og det store vinduet mellom etasjene. Drømmen var å ha et vindu som gikk helt ned til gulvet, men det ble problemer med trappen. Så vinduet starter i midten av trappa. Jeg er uansett kjempefornøyd med resultatet, sier hun.
Arkitekt Eilert Sverdrup Gabrielsen i Nord Arkitektur så flere muligheter enn begrensninger da han tegnet huset.
– Det er en fantastisk eiendom med to viktige siktlinjer til sjøen: én rett mot fjorden i nord, og én siktlinje sørøstover mot Stavern. Jeg synes det var veldig spennende, sier han.
Fem meter høy bokhylle
Ettersom Hege er glad i litteratur, tegnet arkitekten inn en fem meter høy bokhylle integrert i trappa mellom de to etasjene.
– Hva var mest krevende med prosjektet?
– Det at du har oppholdsrommene i 2. etasje, og det å knytte dem sammen til terrenget. Det var en interessant, og krevende oppgave. Jeg synes det er veldig hyggelig å være der på besøk, for jeg har kjent Hege og mannen hennes i mange år, sier Sverdrup Gabrielsen.
Hege Sletsjøe peker også på biblioteket og trappa som noe av det hun er aller mest fornøyd med.
– Men det er så mye. Jeg er glad i kjøkkenet mitt. Og at jeg kan sitte og se ut av vinduene lenge, uten å bli lei. Og så vi glade i uteområdet vårt. Der sitter vi fra tidlig om våren til seint om høsten.
– Her skal dere bo til dere blir gamle?
– Ja, det er planen. Men det er jo det første huset jeg har bygget. Det sies at du skal bygge tre hus før du blir helt fornøyd, for du tror at du har tenkt på alt, men i ettertid tenker man «kanskje jeg skulle gjort det og det».
– Men når du vinner en pris på første forsøk har det vel gått ganske greit?
– Ha-ha! Ja, jeg er enig i det, sier Hege Sletsjøe.
Vinneren av kulturprisen 2023, Tor Bjørvik: - Føler ofte at jeg lever 100 år for seintLarvik kommunes byggeskikkpris 2023:
Gamle Stavernsveien 15A Tiltakshaver Hege Sletsjøe Arkitekt: Nord Arkitektur AS v. Eilert Sverdrup Gabrielsen
Juryens begrunnelse:
Villa Sletsjøe ble tegnet for et voksen par med familiær tilknytning til denne naturtomten ved Larviksfjorden. Huseierne og arkitektene har skapt en god og arealsmart bolig med et enkelt og fleksibelt bygningsvolum.
Boligen er plassert på et område der det tidligere lå en garasje. Oppdragsgiveren har gjort en god jobb med å holde fotavtrykket så lite som mulig for å spare på mest mulig av naturen. Dette er ikke et stort og prangende hus, men en bolig som er plassert slik at den passer svært godt inn i sine omgivelser og behandler naturen med respekt.
I tillegg til å plassere boligen der garasjen stod tidligere, er det gjort svært få inngrep i naturen ved opparbeidelse, blant annet ved å beholde majoriteten av fjellet i den sydlige delen av boligen.
Boligens innvendige siktlinjer bidrar til å knytte sammen landskap og sjø som skaper opplevelsen av å få naturen tett innpå. Dette viderefører opplevelsen av å være tett knyttet til tomtens natur, noe som var ønskelig fra oppdragsgiverens side.
Prosjektet anses som svært gjennomtenkt og opparbeidelsen har resultert i et veldig gjennomført hus som er bygget på naturens premisser.