Stedet i mitt hjerte

I Larvik kan du bo i by, på landet, ved havet, ved innsjøen, ved elva. Vi spurte 8 kommunestyremedlemmer i Larvik om hva de liker aller best med deres sted.

stedet 1.jpg

BIRGITTE GULLA LØKEN (H) - NEVLUNGHAVN

Nevlunghavn er en historisk loshavn som i dag er mest kjent som en idyllisk fiskelandsby beliggende et drøyt kvarters kjøretur fra Larvik sentrum. Svært mange av husene er vernet og noen stammer tilbake helt til 1600-tallet.
I Nevlunghavn kan man knytte på seg tur- eller joggeskoene og befinne seg på den mye omtalte kyststien nærmest i det man går ut av døren. Alternativt tar man det som lokalt omtales som en «bryggesleng», og tusle i trange gater mellom hvite hus og stakittgjerder.

bo-stedet-i-mitt-hjerte-2-72-1382x778.jpg

Vi fastboende i Nevlunghavn - som mangedobler sitt innbyggertall som sommeren - blir ofte spurt om hvordan det er å bo her om vinteren. Svaret er at da nyter vi naturen og stillheten etter en yrende sommer. Det er om høsten og vinteren – når vinden inviterer til spektakulære turer på historiske Mølen, og når hummerfisket gjør at det kribler på brygga, at Nevlunghavns virkelige sjel kommer frem. Dessuten er Gjestgiveriet, den lokale baker`n og fiskebutikken med sine ytterst kortreiste råvarer åpent hele året!

Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted for barna mine å vokse opp. En god nærskole, musikkorps og Nesjar idrettsforening gjør at det er flust med fritidsaktiviteter og flere ulike kirkesamfunn legger ned mye og viktig arbeid for nærmiljøet her ute på Neset. Å bo i Havna gir et hverdagsliv i pakt med naturen, det gir trygge og oversiktlige oppvekstvilkår, og det gjør at man er del av et unikt og nært fellesskap. Det faktum at både Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Porsgrunn og Skien er innen rekkevidde gir også tilgang til et betydelig og variert arbeidsmarked.

"Nevlunghavn må være et av de mest romantiske stedene i Norge"

HALLSTEIN BAST (V) - STAVERN/RAKKE

Jeg tråkket barnesko i Oslo før jeg flyttet til paradiset, men i alle feriene var jeg på hytta på Rakke. Lange og solfylte dager på blankskurte skjær og strender av pulverisert Larvikitt. Eventyr i båter og på flåter fra morgen til kveld Hver dag var et nytt vidunder og startet ved at man langsomt tinte opp i morgensolen med en kopp kakao. Sånn husker jeg det - så da var det jo slik.

Lukt av tang og sjø, fra tidlig juni med en sol som ikke ville ned - til langt ut i august med blåsort himmel og millionvis av stjerner over meg.

bo-stedet-i-mitt-hjerte-3-72-1382x778.jpg

Ikke lang unna Rakke ligger Stavern, proppfull av historier og med innbyggere som elsker å fortelle dem. En by som en stund (1988-1996) ikke var en by, men som tok statusen tilbake og er stolt av det. Vi gir og får nye og eldre historier på alle møtesteder – og dem er det mange av. Innbyggerne viser en ekte kjærlighet til Stavern ved alle anledninger. Sånt smitter!

Stavern er et tett og oversiktelig samfunn med kjent og bekjente. Byen med de hvite småhusene preges av havneområdet, butikkene, serveringsstedene, Leiren, Rakke, øyene og Doktorodden. Havet, vinden og oss som bor her.

Alt dette som pulserer i rolig takt i mot neste sommer.

Stavern ble årets sommerby 2016 - fjerde året på rad!

BRUCE ATLE KARLSEN (A) - NANSET/SENTRUM

bo-stedet-i-mitt-hjerte-4-72-1382x778.jpg

Jeg vokste opp på Nanset, med epleslang, fotball på «Klunderud-sletta» eller Lovisenlund, og aktivitet året rundt i Bøkeskogen, og da det var tid for å flytte hjem til Larvik etter mange år utenlands var det kun et sted å slå seg ned for oss.

For meg er Nanset definert av to lukter, det av syrin i Mai/ Juni og av epler i September – det finnes eplehager og andre type hager andre steder i Larvik også, men hagene på Nanset er spesielle! Nærheten til både naturen i form av Bøkeskogen, Farris vannet og områdene forbi, og sentrum med butikker, kafeer, jernbane, annen offentlig transport og havnen og bystrendene, er i seg selv fantastiske grunner til å bo på Nanset – her kan man faktisk troverdig si at man ikke trenger bil! 

Nanset har gode, gammeldagse nabolag hvor praten over gjerdet fortsatt er dagligdags, og husdyr og huseiere med personlighet finnes på hvert gatehjørne.Hvis du ønsker å flytte til Larvik så vurder en av de gamle villaområdene på Nanset, du får både syriner og eplehager med på kjøpet!

TURID LØSNÆS (A) - ØSTRE HALSEN

bo-stedet-i-mitt-hjerte-5-72-1382x778.jpg

Østre Halsen-/Rekkevik-/Gonområdet inneholder ”det meste av det gode”. Her finner du attraktive boområder, friområder tilgjengelig for oss alle med muligheter for bading, fiske og turgåing. 

Det særegne med Øste Halsen er alle de muligheter stedet tilbyr. Du skal ikke så langt fra tettbebyggelsen før du er blant åker og eng og også kan oppleve dyra på beite oppe på Grøtting gård. En annen turvariant du kan ta er ei runde rundt Frenvik og Dreng. Da får du muligheten til å nyte Viksfjord underveis. Det er bare å knytte på deg joggeskoa og gå ei skikkelig turløype i nærområdet. Dette er noe av det jeg liker best med Østre Halsen.

Det er mangfoldet som gjør at en blir glad i dette stedet. Mulighetene for turgåing, naturopplevelser og fremdeles god plass, gjør at jeg og alle andre trives nettopp her. Hvis du skulle ønske å dra en tur inn til sentrum, så er det enkelt å bare sette deg på sykkelen eller å ta beina fatt. Du bruker ikke mer enn ca. et kvarter.

I det store og det hele - alt ligger til rette for det gode liv på Østre Halsen

OLAV NORDHEIM (SP) - ØSTRE HEDRUM

Østre Hedrum er i grove trekk området nord for E-18, øst for Lågen opp mot Kvelde og Andebu i nord og Sandefjords grense i øst. Området preges av et aktivt landbruk og store skogsområder. Jevnt fordelt i landskapet ligger det velstelte gårdsbruk, noen små boligområder og litt spredt boligbygging. Gjennom et aktivt jordbruk med beitende husdyr har bøndene i generasjoner utvikla et vakkert kulturlandskap her.

Lågen renner stille gjennom landskapet og er blant annet ei av landets beste lakseelver. I Goksjø og Åsrumvannet er det et yrende badeliv i sommersesongen, men er også kjent som nasjonalt eldorado for gjeddefiskere.

Atmosfæren i vår del av kommunen preges av ro og harmoni, der vi som bor her kan dyrke våre interesser og hobbyer i fred. En behøver ikke langtidsplanlegge for å ta en tur i skogen. Den innbyr til å tas i bruk hele døgnet. Hele året. På de fleste av toppene i området er det god utsikt både ut over sjøen og mot innlandet.

bo-stedet-i-mitt-hjerte-6-72-1382x778.jpg

Enda bedre enn alle mulighetene til friluftsliv er alle de trivelige menneskene som bor i området. Det er jordnære og nøkterne folk, som tar i et tak for fellesskapet når det er nødvendig.

Det beste med å bo i dette området synes jeg er variasjonen av muligheter. Lågen frister alltid til en kanotur eller en dukkert. Til å ta med barnebarn på trytefiske, eller rett og slett å sitte på en stubbe og se vannet renne forbi. Avstanden til byen, både Larvik og Sandefjord, er bare en kort biltur unna.

Er du ute etter et sted med ro, men likevel kun korte minutter fra to byer, er Østre Hedrum stedet. Her er det god plass og trygt for barn å vokse opp.

OLAF HOLM (KRF) - KVELDE

bo-stedet-i-mitt-hjerte-7-72-1382x778.jpg

Jeg vokste opp og bodde på hjemgården i Kvelde til jeg var 19 år. Etter endt utdannelse og arbeid andre steder, vendte jeg tilbake til bygda da jeg var 31 år. Her blir jeg og kommer ikke til å flytte ! Det er mange grunner til det og jeg vil nevne noen her.

Kvelde er bygda langs Numedalslågens bredder. Kort avstand til flotte naturområder, ferskvann ideelt til bading og fisking, Holmfoss og områdene rundt for de som liker laksefiske. Samtidig som du bor i landlige omgivelser, er avstanden kort til byene omkring: 20 km til Larvik og Sandefjord, 40 km til Tønsberg, Skien og Porsgrunn.

Bygda vår har 2 barnehager midt i sentrum. Der ligger også barne- og ungdomsskolen. For mange av elevene er det gåavstand til skolen. De som bor litt lenger unna får skyss med buss. Servicetilbudet er høyt med stor matbutikk, blomsterhandler, legesenter, fysioterapeut, frisør, butikk for hus og hjem, bensinstasjon, grønn omsorg, entreprenører, transportfirma, sagbruk, datafirma, motorsykkelverksted, gatekjøkken, bygde bakeri og mølle for landbruk og hage. Samtidig er vi heldige å ha flinke elektrikere, snekkere, rørleggere og murer midt i bygda ! Bøndene får det til å vokse og gro på jordene samtidig som de holder kulturlandskapet i hevd.

Kvelde er bygda der dugnad og fellesskap står høyt. Arrangement på skole og i idrettshall samler mange. Folk liker å komme sammen. Få steder er forunt å ha egen idrettshall, svømmehall, kunstgressbane, ballbinge, rulleskibane, lysløype, skytebane, tursti langs Lågen osv. Hedrum bygdetun er kjent langt utover bygdas grenser. Kirke og bedehus har stor aktivitet gjennom hele året, likeledes mange frivillige organisasjoner for barn, unge, voksne og eldre.

Kvelde er bygda det er godt å leve i gjennom hele livet !

ELIN NYLAND (A) - TJØLLING

bo-stedet-i-mitt-hjerte-8-72-2000x1125.jpg

Der hvor hav i velde skummer over salte skjær ligger bygda vår og rommer alt hva vi har kjær”.

Disse strofene i Tjøllingsangen synges på Vollen hver 17. mai, og den gir meg klump i halsen og blanke øyne hvert eneste år.  For Tjølling er mitt sted. Stedet der jeg har vokst opp selv, bodd mesteparten av mitt liv, og der jeg nå ser mine egne tre barn vokse opp.

Dette er bygda som ligger midt i smørøyet, og der du har kort vei til det meste.  Tjølling er full av historie; og bygda vår har sterke røtter tilbake i tiden. Vi vet å ta vare på historien vår. Samtidig er vi i utvikling, og du finner også moderne boligfelt der barnefamilier har funnet sin base.

Tjølling er svaberg og sol, strender og salt sjø. En vakker skjærgård med utallige holmer og skjær, der det er plass til alle.

Tjølling er lukten av tang og salt langs Eftanglandet. Kø ved stupebrettet på Bjønnes i sommersol, skarp høstluft i Husebyskogen, historisk sus fra Kaupang og Istrehågan.

Tjølling er blåveis i Ranvika, markjordbær på Varild og juletorsk fra Ula.

Tjølling er kortreiste grønnsaker rett fra jordene, rømmegrøt på Prestegårdstunet, sterk dugnadsånd, skolekorps, idrettsforening og ikke minst en flott skole som ligger som hjertet midt i bygda. 

Tjølling er mangfold, nærhet og sjelefred. 
Velkommen skal du være!

OLE MARTIN HOLTHE (H) - SENTRUM

bo-stedet-i-mitt-hjerte-9-72-2000x1333.jpg

Da jeg skulle flytte hjem til Larvik var nærheten til det urbane viktig, men også det å slippe bilen mest mulig og være nær offentlig transport. I sentrumsområdet har du alt dette. Samtidig som du har fem minutters gange til sentrum, skogen eller havet.

Barnehagen ligger en kort spasertur unna. Det er helt perfekt når kona pendler og kan hente på veien hjem fra jernbanen etter at jeg har levert på vei til kontoret.

Det er lite trafikk, hyggelige og gode naboer og jeg kan klippe gresset på søndager uten at noen kikker stygt på meg.

Vi stortrives med å bo i villa med egen hage, så å si midt i byen.

Til toppen