Om folkehelse

Innhold

Folkehelse i kommunen defineres som «befolkningens helsetilstand og hvordan helsa fordeler seg i befolkningen».

Helsefremmende innsats og forebygging

Kommunens samlede virksomhet skal være med å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel. Påvirkningsfaktorene ligger på ulike nivåer.

De nære påvirkningsfaktorene kan være sosialt miljø, fysisk aktivitet, kosthold, tobakk- og rusvaner. De bakenforliggende påvirkningsfaktorene omfatter inntekt, utdanning, arbeid og bolig.

I folkehelsearbeidet er det to sentrale hovedinnsatsområder for å arbeide systematisk med disse faktorene; gjennom helsefremmende innsatser og gjennom sykdomsforebyggende innsatser.

Helsetilstand

Folkehelseoversikt

Kommunen skal ifølge Folkehelseloven ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Oversikten skal blant annet baseres på:

a) opplysninger som statlige helsemyndigheter og fylkeskommunen gjør tilgjengelig

b)kunnskap fra de kommunale helse- og omsorgstjenestene, jf. helse- og omsorgstjenesteloven

c) kunnskap om faktorer og utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn som kan ha innvirkning på befolkningens helse.

Oversikten skal være skriftlig og identifisere folkehelseutfordringene i kommunen, herunder vurdere konsekvenser og årsaksforhold. Kommunen skal særlig være oppmerksom på trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale eller helsemessige problemer eller sosiale helseforskjeller.

Oversikten skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi. 

Kommunen skal iverksette nødvendige tiltak for å møte kommunens folkehelseutfordringer. Dette kan blant annet omfatte tiltak knyttet til oppvekst- og levekårsforhold som bolig, utdanning, arbeid og inntekt, fysiske og sosiale miljøer, fysisk aktivitet, ernæring, skader og ulykker, tobakksbruk og alkohol- og annen rusmiddelbruk.

Kommunen skal gi informasjon, råd og veiledning om hva den enkelte selv og befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom.  HER har vi samlet flere gode linker til deg.

Folkehelseprofil

Folkehelseinstituttet utgir hvert år folkehelseprofiler for kommuner og fylker. Folkehelseprofilene er et bidrag til kommunens arbeid med å skaffe seg oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som påvirker denne.

Folkehelseprofilene inneholder fortolket statistikk på kommunenivå, og skal inngå som en del av den lovpålagte oversikten etter folkehelseloven. Profilene viser hovedtrekk i kommunens folkehelse, nøkkeltall for folkehelse sammenlignet med landsgjennomsnittet, og et kommunebarometer som peker på hovedutfordringer for kommunen.

Trygge lokalsamfunn

Larvik kommune arbeider aktivt med skade- og ulykkesforebyggende arbeid som et viktig satsingsområde for å støtte opp under god folkehelse. Kommunen har siden 2002 vært tilsluttet det nasjonale nettverket Trygge lokalsamfunn. Trygge lokalsamfunn er modell og metode for å forebygge ulykker og forhindre skader i lokalsamfunnet.

Larvik kommune har i dette arbeidet spesielt hatt fokus på følgende innsatsområder de seneste årene:

  1. Kriminalitets- og voldforebyggende arbeid
  2. Brannforebygging- og sikringstiltak
  3. Redusere fall som forårsaker hoftebrudd blant eldre
  4. Økt sikkerhet ved ferdsel på og ved sjø og vann
  5. Trygg lek for barn og unge

Les mer om Trygge lokalsamfunn

Helsefremmende nærmiljø- og stedsutvikling

Helse skapes der folk lever og bor, og lokalsamfunnet er derfor den viktigste arenaen for folkehelsearbeid. Kommunen kan gjennom god planlegging og bygging av infrastruktur fremme innbyggernes helse ved å gjøre det lettere å ta helsevennlige valg. Dette kan gjøres ved blant annet å tilrettelegge for sykkelstier, gangveier, grøntområder og sosiale møteplasser. Et godt utformet nærmiljø kan fremme integrering på tvers av sosiale lag og grupper, og styrke fysisk og psykisk helse.
Larvik kommune har deltatt i samarbeid med Vestfold og Telemark fylkeskommune i et 4-årig utviklingsprosjekt for å styrke helsefremmende nærmiljø- og stedsutvikling.

Fysisk aktivitet og levevaner

Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Det foreligger omfattende dokumentasjon om en rekke helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet i alle aldersgrupper.

Kontakt

  • Mette Daapan Folkehelsekoordinator
Til toppen