Se forvandling

- Du får ikke bedre jord

- Jeg skjønner ikke hvor det blir av all jorden du lager, mormor, sa Liv Horns barnebarn på 13 år.

Det dreier seg om en produksjon på sju til åtte trillebårlass førsteklasses jord i året fra de to varmkompostbingene hun har stående i hagen i Larvik. Hun sper på med å kjøpe litt veksttorv, men ellers er hun selvforsynt.

- Når bingen er betalt er det selvsagt også litt penger å spare på å lage sin egen jord, men først og fremst er den mye bedre enn den du kjøper. Jeg bruker den til alt mulig og alt går med. Alle med hage og anledning burde kompostere, sier Liv Horn som har vært en entusiastisk foregangsperson for kompostering i Larvik gjennom sitt engasjement i hagelaget de siste tjue årene.

Alle som er interessert kan bare sette i gang, oppfordrer hun. Ingenting veldig galt kan skje, men det er ett og annet å være obs på:

Først varm så kald
- Man må gjerne ha en kaldkompost med bare planteavfall, men unngå frøugress. Men skal man produsere sin egen jord må man varmkompostere i en lukket binge med minst fem centimeter isolasjon med lufting i bunnen som er stengt med netting mot dyr. Under prosessen utvikles det varme, og innholdet må ikke fryse, forklarer Liv Horn.

Selv har hun en kompostbingenes Rolls Royce i plast, men den er dyr og det er ingenting i veien for å lage sin egen om man er litt hendt. Alt matavfall går i komposten, og rekeskall er særlig bra. På grunn av høy ph bør man ikke legge aske og kalk i komposten, og de ulike ingrediensene bør ligge lagvis.

Det tar litt tid før man får den første jorden, men så ruller og går det.

- Komposten står fra november til juni. Da tar jeg den ut og lar den ligge som kaldkompost i en åpen binge til neste sommer. Da har den blitt til verdens fineste jord, sier Liv Horn.

Liv Horn har inngått kompostavtale med kommunen, noe som gir et avslag på 670 kroner i renovasjonsavgift mot at de ikke henter bioavfall hos henne. Premien kunne vært høyere, mener hun, men inspirasjonen til å kompostere ligger først og fremst i resultatet.

Hagens mage
Kompostbingen er hagens mage og bør ikke gjemmes bort, men være lett tilgjengelig også gjennom hele vinteren. For dit skal alt av matrester inkludert en muggen matpakke oppdaget etter arkeologiske utgravinger i skolesekken til yngstemann, skriver hagebokforfatter Tor Smaaland. Kompostbinger lokker ikke frem flere rotter enn epleskrotter og fuglematrester, påpeker han, så ikke utvis den til hagens fjerneste utpost.

Han mener det er tre hemmeligheter bak en god kompostbinge: Luft, variasjon og plassering. Når alt gjøres riktig går komposten av seg selv som et sammenhengende økologisk selvmord inntil kompostmassen ligger der kokt ren for smitte, skadedyr og ugressfrø, men stinn av næring, skriver han.

Larvik kommune holder gratis kompostkurs i samarbeid med Larvik hagelag. For mer informasjon om kurset kontakt:

Bioforsk har laget en god guide til kompostering

Grønn hverdag - Kompostering av matavfall

Grønn hverdag - Bygg din egen kompostbinge