Restemat

Resten er overlatt til fantasien

- Hva skal vi ha til middag, spør poden. - Pilaff, svarer pappa. - Særlig, sier poden.

- Risblanding, da, rester, men det kan hete pilaff, sier pappa litt fraværende. Han er langt inne i matlagningens lekne verden, og står og studerer flaskene med det lille ekstra som ethvert kjøkken bør inneholde: Oljer, eddiker, asiatiske sauser som chilisaus, østerssaus og soyasaus, krydderhyllen som kunne ha trengt en opprydding, noen urtekvaster fra kjøkkenhagen og restene han tok ut fra fryseren før han gikk på jobb, uten helt å vite hva han rasket sammen, og risen som ble til overs etter middagen for to dager siden. Dette lille ekstra er helt nødvendig når man skal leke og eksperimentere på kjøkkenet, og siden man bruker så lite av gangen kan man godt koste på seg å kjøpe den litt dyre balsamicoen, mens en av de billigere olivenoljene (ekstra virgen) er helt utmerket. Oliven, kapers, hvitløk, sjalottløk, frisk ingefær, sitron og lime og andre smaksingredienser kan også være lurt å ha. Mye kjøper pappa i de såkalte innvandrerbutikkene, som vi har noen av her i Larvik også.

- Det blir sikkert godt, sier poden litt usikker på resultatet, for restemat kan bli svært forskjellig fra gang til gang. En dag kan den få asiatisk preg, en annen gang arabisk eller italiensk, og noen ganger helnorsk.

Tar ikke langt tid
Vi hører at matlaging fra grunnen tar for mye tid, men enkel mat fra bunnen kan lages på under en halvtime eller lage seg selv mens man er på jobb, og med rester går det like fort som om man skal tilberede den enkleste ferdigmat. Sky og kraft kan gå i pilaffen eller i en forseggjort saus eller suppe, kjøtt-, fiske- eller grønnsaksrestene kan bli til gratenger, vårruller, pastaretter i tusen varianter, kanskje en lun salat, og frukt kan brukes i paier og desserter, eller hva med en hjemmelaget taco. Kjøtt og potetrester kan bli til en god gammeldags pytt i panne – kanskje med hjemmesyltede rødbeter fra en lokal bonde. Potetrester har uante anvendelsesmuligheter, og hvorfor kjøpe ferdiglaget fløtegratinerte poteter? Restemat kan lages i en fei, og det meste av rester kan utnyttes.

Bruk fantasien
Bakervarer er det vi kaster mest av, i tillegg til frukt og grønt. For øvrig viser en undersøkelse at vi i Norge kaster mer enn 300 000 tonn spiselig mat i året og at rundt 80 prosent kommer fra husholdningene. Det vil si at vi kaster mat verdt mer enn ti milliarder kroner, og det utgjør to tusen kroner per innbygger.

Pappa vil gjerne leve bærekraftig og har lært at det er stygt å kaste mat, men det er ikke derfor han ikke kaster brødrester. Av dem lager han krutonger med fantasifulle smaker, han sper farse med dem, gratinerer og bruker dem som lokk på den franske løksuppen. Rester er det beste utgangspunktet for å eksperimentere på kjøkkenet, mener han. Det er bare å bruke fantasien.

Det finnes mange blogger og nettsider med gode oppskrifter på restemat. Søk opp «restemat» på Google og kast deg løs i restemat verden!